Wat ziet u?

 Gepubliceerd: dinsdag 04 december 2018 09:00

 Geschreven door PM

Tijdens een training dien ik mij als mantelzorgmakelaar aan de hand van een plaatje voor te stellen aan een ondernemer. Ik kies een plaatje met daarop een oudere mevrouw. Ze trekt een volgeladen bagagekarretje aan de hand mee over een luchthaven.

Wat zie ik? Haar bagage ligt nog in balans op de kar. Mevrouw heeft zoveel taken dat overbelasting dreigt. Ik zie een vrouw die vastberaden is om alles zelf te doen.

Bewustwording

Aan de hand van deze kaart stel ik de vraag: Weet u als ondernemer hoeveel bagage uw werknemer meeneemt naar zijn/haar werk? Bent u bewust van de eventuele zorgtaken die uw medewerker heeft?

Signalen

Wellicht signaleert u al een tijdje dat uw medewerker niet lekker in zijn/haar vel zit, of zich vaker ziekmeldt dan voorheen. Geen tijd heeft voor overwerk, veel privé belt op het werk. Dit kunnen signalen zijn dat uw medewerker privé mantelzorgtaken heeft. En dat de combinatie zorgen voor een naaste en werken zwaar valt of niet langer lukt.

Ga in gesprek

Ga met uw medewerker in gesprek. Vraag of uw medewerker misschien ook mantelzorger is. Geef aan dat u zich bewust bent van de zorgtaken van uw medewerker en dat u graag samen met uw medewerker wilt onderzoeken hoe mantelzorgen en werk in balans kunnen blijven. Uw medewerker is misschien al gebaat bij een aantal kleine aanpassingen, zoals een uur later beginnen, of het opnemen van verlofuren voor ziekenhuisbezoek.

Als iemand een goede balans heeft tussen werk en privé loopt het zowel op het werk als thuis soepel, en daar is iedereen bij gebaat.

Wat ziet u?

Mijn vraag aan u als ondernemer is dan ook; Wat ziet u? Een medewerker die minder functioneert dan voorheen of een medewerker die probeert een goede balans te vinden tussen mantelzorg en werk en hierbij hulp en ondersteuning nodig heeft?

Meer weten over balans tussen werk en mantelzorg, mantelzorgvriendelijk beleid binnen uw organisatie, of de inzet van een mantelzorgmakelaar bij uw medewerker? Neem gerust contact met mij op. Ik ga graag met u in gesprek.