Vanzelfsprekend

Vanzelfsprekend.

Zorgen voor je kind zo vanzelfsprekend, maar wat als je een zorgintensief kind hebt?

Ieder ouder neemt de slapeloze nachten als je kind klein is voor lief. En het “ik ben twee en ik zeg nee”, of de puberbuien van je zoon. Dat hoort nu eenmaal bij het opgroeien, opvoeden en ouder zijn.

Maar wat als zorgen niet zo vanzelfsprekend is? Als je kind intensieve zorg nodig heeft door een lichamelijke of verstandelijke beperking? Hoe vanzelfsprekend zijn dan de slapeloze nachten? Hoe vanzelfsprekend is het dan om de luiers te verschonen van je kind van 15?

Voor de buitenwereld is het niet altijd zichtbaar welke zorg er is en hoe intensief deze zorg is. Ouders van een zorgintensief kind klagen ook niet zo snel, want het is mijn kind en daar zorg ik voor. Vanzelfsprekend!

Het valt niet altijd mee.
Toch pleit ik voor openheid. Je mag als ouder best aangeven dat het zorgen voor je kind niet altijd meevalt. Dat het je soms zwaar valt om te zorgen. Omdat je naast de zorg voor je kind nog een baan hebt, een partner en een gezin.

En waarom? Omdat de zorg voor je kind je helemaal kan opslokken. Niet alleen het zorgen voor je kind, maar ook alle zorg er omheen. Er is zoveel te regelen en uit te zoeken.

Hoera 18 jaar.
Stel je kind met een verstandelijke beperking wordt 18 jaar. Een mooie mijlpaal. Je kind is voor de wet volwassen en handelingsbevoegd. Maar wat betekent dit in de praktijk?

Dit betekent dat je kind bijvoorbeeld een mobielabonnement mag afsluiten. Hij/zij kan online een grote aankoop doen. Is er niets geregeld op het gebied van beheer van geld en goederen, dan is de aankoop wettelijk. Om dit te voorkomen dient er nagedacht te worden of een bewindvoerder, mentor of curator moet worden benoemd.

Wat verandert er nog meer.
De Jeugdwet stopt en je kind krijgt voortaan zorg uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ).
Is zorg uit Persoons Gebonden Budget (PGB) van toepassing dan dien je vertegenwoordiging te regelen, anders word je kind automatisch budgethouder.

Dan verder nog:

  • De zorgverzekering en zorgtoeslag aanvragen.
  • Een bankrekening openen.
  • DigiD aanvragen en als ouder machtiging aanvragen.
  • Aanvragen van Wajong.
  • Nadenken over de Donorwet.
  • Nog langer naar school dan vervoer naar school regelen en tegemoetkoming studiekosten.
  • Dagbesteding regelen.
  • Voorbereiden overstap van kinderzorg naar volwassenzorg.
  • ……

Duizelt u het al van alle veranderingen?
Mocht u een luisterend oor en praktische ondersteuning nodig hebben bij alle regeltaken neem dan contact met mij op! Ik ondersteun u graag om de mijlpaal van uw kind, het vieren van het volwassen worden soepel te laten verlopen.

PS: Op tijd beginnen met regelen is het advies. Minimaal een half jaar voordat uw kind 18 jaar wordt.